Vlissingen, vrijdagmorgen 9 september.
Het is mooi weer, als de luxe reisbus van Van Damme om 09:00 uur uit Vlissingen vertrekt naar de opstapplaats bij het NS station in Middelburg.
Middelburg, 09:30 uur. Op de camper-parkeerplaats bij het treinstation staan de overige vakantiegangers al vol verwachting te wachten. Koffers, rollators, flesjes water en Belgische wafels (gekregen van Lidl) worden ingeladen en dan telt Rianne de ’koppen’ in de bus. Waar is Dirk? Lichte paniek, maar wat later zijn alle problemen opgelost en vertrekt de ‘colonne’ via België naar Duitsland. Aart rijdt namelijk met eigen vervoer achter de reisbus aan.
In de bus werkt Rianne haar turflijst af en reikt ze de spelregels aan alle vakantiegangers uit, samen met een indeling van de bungalows, een concept agenda en informatie over de excursies. Hoewel het druk is op de weg, verloopt de reis voorspoedig en zijn we na Luik, aan een koffiepauze toe. Rond 15:00 uur arriveren we bij Feriënpark Hambachtal in Duitsland. Complimenten aan Martina Wagner (Roompot), maar ook aan Eric en Paul van SVMW, want alles is perfect geregeld.
Nou ja… De keurige bungalows staan aan de rand van het park tegen een flinke heuvel en het is een hele klim om daar (zelfs met de bus te komen). Maar ook de wandeling naar beneden naar het gemeenschappelijke welkomstdiner blijkt vanwege de trappen (bij een tunnel onder de weg) niet te doen als je gebruik moet maken van een rollator. Het voortreffelijke lopend buffet maakt veel goed, maar er is toch werk aan de winkel.
Hambachtal, zaterdag 10 september. De mooie omgeving en het heerlijke ontbijt, is slechts weggelegd voor hen die redelijk goed ter been zijn. Er wordt weliswaar per bungalow knap geïmproviseerd, maar we hebben een probleem. Dan blijkt chauffeur Marco de reddende engel te zijn. Iedere ochtend brengt hij de mensen die niet kunnen of willen lopen in zijn reisbus naar het ontbijt en na de lunch weer terug naar de bungalows. Ook voor het diner kunnen we allemaal met Marco meerijden. Ieder huisje blijkt over twee toiletten en slechts één toiletrolletje te beschikken. Gelukkig zijn de winkels nog open en kan Aart in zijn Land Rover bij Lidl in het nabijgelegen Birkenfeld, ruim voldoende rollen toiletpapier inkopen. Tussen de maaltijden geniet eenieder van hetgeen dit mooie rustige vakantiepark te bieden heeft: tropisch zwembad, sauna, tennis, bowlen, boogschieten, mini-golf, mooie wandelroutes, etc. Zondag is een rustdag (maar niet voor de GEOcachers).
Andernach aan de Rijn, maandag 12 september. Wie bij geisers aan landen denkt als IJsland en de Verenigde Staten heeft zeker gelijk - maar de, met 60 meter, hoogste koudwatergeiser ter wereld vindt zich in Duitsland, en wel in Andernach aan de Rijn. Dus vroeg ontbijten en direct daarna in de bus naar het Geysir Belevingscentrum. Hier worden de geschiedenis en verhalen over de Oostelijke Eifel-vulkanen vertelt en kaartjes verkocht voor de 15 minuten durende boottocht over de Rijn naar het natuurreservaat “Namedyer Werth”, waar de geiser zich bevindt. De uitbarsting van de majestueuze hoge waterfontein volgt met Duitse precisie op het aangegeven tijdstip. Al met al een best indrukwekkend en mede vanwege het lekkere zonnetje, onvergetelijk belevenis. Het water smaakt overigens een heel klein beetje zout. En dan weer terug met de boot naar het rustieke dorpje Andernach. Daar kan men ‘geld pinnen’ of nog een kort bezoek brengen aan het Geysir Belevingscentrum.
Mörsdorf, 14:00 uur. Een mooie busrit van een uurtje voert ons op de terugweg langs Mörsdorf, waar in de open lucht, naast het bezoekerscentrum geluncht wordt. De ‘onvermoeibaren’ wagen zich aan een wandeling van 1,5 km in de brandende zon naar de Geierlay. Deze Geierlay is een hangbrug voor voetgangers tussen de Hunsrücker plaatsen Mörsdorf en Sosberg. De brug overspant (op 100 meter hoogte) het Mörsdorfer Bachtal en is met een lengte van 360 meter de langste voetgangershangbrug in Duitsland.
Reisbussen mogen mensen bij het Bezoekerscentrum laten in- en uitstappen, maar omdat er in Mörsdorf geen parkeerplaatsen zijn voor reisbussen, heeft onze chauffeur helaas ergens in de omgeving een parkeerplekje moeten vinden. Maar of je nu geen of slechts één voet op deze hangbrug zet, deze unieke locatie levert mooie verhalen op voor kinderen en kleinkinderen. Els overwint bijvoorbeeld hier haar hoogtevrees! Moe maar voldaan, doet iedereen zich die avond weer tegoed aan het uitgebreide lopend buffet van Feriënpark Hambachtal.
Dinsdag is een rustdag, waarbij iedereen doet wat hij of zij graag tijdens een vakantie doet. Maar na het diner zijn voor ons 3 bowlingbanen gereserveerd. De meest bijzondere technieken passeren de revue. Er wordt hard, zacht, langzaam en snel gespeeld, met als uiteindelijke winnaar Milan (al wordt dat in strijd met de Olympische gedachte, direct betwist). Daarna worden ‘boven op de berg’ bij de bungalows een aantal tafels tegen elkaar geplaatst voor een ‘American party’. Dat wil zeggen dat iedereen zijn eigen drankjes meebrengt. Zelfs de buren doen mee. Suzanna draagt proza voor en Branko vertelt moppen. Er wordt gelachen en gedanst. Naarmate de avond vordert, worden alle ‘meisjes’ mooier. En mijn bedachtzame huisgenoot Ton verandert in een snelle ‘Tony’. Maar we maken het niet te laat want morgenvroeg wacht de derde excursie.
Steinkaulenberg Idar-Oberstein, woensdag 13 september. Idar-Oberstein ligt dichtbij Hambachtal. In de Steinkaulenberg zijn de enige edelsteenmijngangen in Europa, die voor het publiek zijn opengesteld. Om er te komen wordt vanaf de parkeerplaats eerst een wandeling van circa 15 minuten gemaakt. En dan krijgen we allemaal een gele veiligheidshelm. Tijdens een (Nederlandstalige) audio-rondleiding van een uurtje door de onderaardse gangen, vertelt de vakkundige rondleidster (in ‘t Duits) over de mooie agaten, amethist, jaspis en glinsterend bergkristal, in hun oorspronkelijke gedaante, in het moedergesteente. Het bezoek is een onvergetelijke belevenis, want met een beetje fantasie wordt je deel van deze sprookjeswereld. Naast gangen voor de toeristische route zijn een aantal gangen voor schatzoekers gereserveerd. Zij kunnen - na reservering - hier naar hartenlust hun geluk zoeken.
In het bestaan van deze en andere edelsteenmijnen ligt de oorsprong van de edelsteenindustrie in Idar-Oberstein. Rond 1870 kwam aan de commerciële bedrijfsvoering van deze mijn een einde. Sindsdien staat de mijn steeds meer in het teken van hobbymineralogen en edelsteenfanaten die vanuit de hele wereld hier ondergronds willen hakken en zoeken. Het ondergrondse gangenstelsel ligt midden in een mooi natuurgebied.
Weiherschleife - De met waterkracht aangedreven slijperij. En natuurlijk willen we daarna zo’n edelsteenslijperij zien. De edelstenen uit de regio werden sinds de 15e eeuw in zogenoemde slijpmolens verwerkt. Hun omvangrijke, zandstenen molenstenen werden met waterkracht aangedreven. Nog tot in het jaar 1945 was de slijperij aan de vijver, de laatste aan de Idarbach bewaard gebleven edelsteenslijperij, in bedrijf. Toen deze dreigde te vervallen, werd de slijperij door de stad Idar-Oberstein in de jaren 1953/1954 gerestaureerd, waarna het in handen van particulieren kwam die later delen vernieuwd en gerenoveerd hebben. Daarna werd de slijperij aan de vijver door de Stichting “Steinkaulenberg-Weiherschleife” overgenomen en voor bezoekers zoals wij opengesteld. Helaas laat de vakkundige oude gids tijdens de demonstratie van de moeizame arbeid en de vroegere bewerkingstechnieken in de edelsteenslijperijen, een bijzonder zeldzaam werkstuk (geschatte waarde € 6.000,-) uit zijn handen vallen. Dat is meteen het einde van dit deel van de rondleiding. Gelukkig zien we nog een kleine expositie met unieke vondsten uit de edelsteenregio Idar-Oberstein, alsook geslepen, kostbare gebruiksvoorwerpen uit vroeger eeuwen. Een multimediashow onder het motto: “Het geheim van de edelstenen” geeft een indruk van het ontstaan, de winning en de verwerking van de eenmalige schatten der natuur. En in de esoterieruimte (ruimte om edelstenen aan te raken) kunnen vervolgens zeer fijngevoelige personen de energetische stromen van de unieke stukken zelf ervaren. We passeren in Idar-Oberstein een hoog in de rotsen uitgehouwen kerkje, maar besluiten toch voor de lunch in het vakantiepark te kiezen.
Het bezoek aan Weingut Harald Feilen kan geen doorgang vinden omdat de familie Feilen nog met vakantie in Spanje is. Na de lunch gaat een groepje naar de mini-golf. In de koele schaduw van prachtige bomen ontwikkelt zich een levensgroot ‘Mens erger je niet’, al wordt er ook weer veel gelachen. Nu snel nog even hout kopen voor ons kampvuur (een verzoek van Beppie). Het winkeltje op het park is echter al gesloten. Na het diner verleent de organisatie van het vakantiepark wederom alle medewerking en meer. Ze zetten zelfs stoelen en glazen voor ons klaar op de vuurplaats vlak bij het meertje. Chapeau. We zorgen zelf voor de drankjes en het hout (aanmaakhout en houtblokken) wordt gratis verstrekt door de familie Dalheimer uit het nabij gelegen Hattgenstein. En wie van de leiding het snelst een goed kampvuur maakt, is nu wel duidelijk ;-). Stel je voor: een mooie sterrennacht, een ruisend beekje, donkere bomen, een heet kampvuur en een koude Cava in hand.
Trier, donderdag 14 september. Voor een snufje cultuur, maar voornamelijk voor het ‘shoppen’ gaan we naar Trier - De oudste stad van Duitsland. We laten ons in het oude centrum afzetten bij Porta Nigra. Trier ligt in het Moezeldal en wordt omringd door de heuvels van de Eifel en de Hünsruck. Je vindt er vele intact gebleven bouwwerken uit de Romeinse tijd maar vele andere beschermde monumenten, vroeg christelijke heiligdommen en kunstschatten uit de klassieke oudheid. Vele monumenten staan op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het aanbod van kunst en cultuur is enorm in Trier, maar daarvoor is dit keer te weinig tijd. Naast alle historische bezienswaardigheden heeft de stad nog meer te bieden zoals een groot en gezellig winkelaanbod voor de shoppers. Tussendoor of na afloop is het goed toeven in één van de vele cafés, bistro’s en lunchrooms die Trier rijk is. En dan hebben we het niet eens over de trendy clubs met een aanbod van moderne muziek en andere vormen van entertainment. Natuurlijk is de invloed van de Moezelwijnen ook in Trier merkbaar. Naast proeflokalen en wijnkelders kent de stad veel goede restaurants waar de regionale wijnen in combinatie met culinaire hoogstandjes geschonken worden. Het is duidelijk dat Trier voor jong en oud van alles te bieden heeft.
De middag staat in het teken van opruimen en koffers inpakken. Tijdens het diner bedanken we de koks en het personeel, voor al het lekkers en de vriendelijke bediening.
Hambachtal, vrijdag 15 september. Ook dit laatste ontbijt is perfect verzorgd. De keycards van de bungalows mogen we als souvenir meenemen. Rianne en haar makke schaapjes nemen plaats in de bus. 1, 2, 3, 4, … ja Dirk is er ook. Alleen Aart rijdt via Eindhoven naar Middelburg. En komt daardoor net een kwartiertje te laat in Middelburg aan voor het emotionele afscheid. Eric overhandigt Marco een mooie bos bloemen, als dank voor zijn extra inzet (en omdat zijn vrouw hem een week moest missen).
Terugblikkend denk ik dat we er samen echt iets moois van gemaakt hebben, met dank aan Roompot vakantieparken. En kijk ik nu al uit naar de reünie.